divendres, 16 de desembre de 2016

Pol Gil Pino i Marc Jordà Marzà premiats al VII Concurs de Microrelats de terror

Imatge del lliurament de Premis a l'institut Cristòfor Despuig de Tortosa, el passat 22 de desembre


El relat de Pol Pino Gil, El cargol poma venjatiu, i el de Marc Jordà Marzà, The mistery on ice, han estat premiats en la categoria de Primària, llengua catalana i llengua anglesa respectivament, en el VII Concur de Microrelats de Terror organitzat per la biblioteca de l'institut Cristòfor Despuig de Tortosa

ENHORABONA!

El lliurament de premis serà el dijous 22 de desembre, a les 12,30 h, a la sala d'actes de l'Institut.

El treball premiat, juntament amb la resta d'obres guardonades, es publicarà al bloc de la biblioteca Calaixó de sastre i a la Mediateca de l'Institut, en format electrònic.


PREMI LLENGUA CATALANA CICLE SUPERIOR PRIMÀRIA


PREMI LLENGUA ANGLESA CICLE SUPERIOR PRIMÀRIA


El procés de fabricació de caixes de cartró a Saica-Pack Amposta

Bona part dels continguts de geometria d'aquest primer trimestre s'han desenvolupat a partir del treball amb caixes de cartró: capacitat, cares, arestes, vèrtex, formes planes, perímetres, superfícies, volum, desenvolupament de caixes...

Juan José Franch i Pedro González són els pares de Gea i Maria, respectivament. Tots dos treballen com a operaris a Saica-Pack, en una de les fàbriques de cartró més grans d'Europa on hi treballen més de tres-centes persones.  A través de Gea i Maria s'ha gestionat que els seus pares vinguessin a escola per explicar als de quint el procés de fabricació de les caixes, des de la comanda del client fins a la distribució de les caixes en camions. Per il·lustrar-ho ens han portat interessants imatges de l'interior de l'empresa, un universe desconegut per a la majoria de nosaltres que no ens ha deixat indiferents.

L'enregistrament del vídeo ha estat un treball d'Íker.El procés de fer caixes a Saika Pack (Juan José Franch i Pedro González)
desembre 2016

La comanda la fan els clients, si no són ells qui proporcionen el disseny de la caixa, és l’oficina técnica de SAIKA qui ho ha de fer. S’escaneja el producte i un programa propociona les mides de la caixa. Necessitem saber el llarg, l’ample i l’alt, i amb aquest ordre. A l’oficina també es fan provés de resistència de les capses. El cartró ondulat dona resistència a les capses.

L’oficina técnica s’encarrega de fer el:
-          Disseny estructural: caixa desenvolupada.
-          Disseny gràfic: amb els colors i imatges que recobriran la caixa.
-          Fitxa tècnica de la caixa (FF), amb totes les dades necessàries per fer la caixa. La planificació és molt important a l’hora d’aconseguir automatitzar el procés.

Per fer la caixa hi ha diferents tipus de paper, però la majoria són reciclats. Fins i tot el paper que s’anuncia com a fibra vegetal verge inclou d’un 70 a un 80% de paper reciclat. El problema està en què a mesura que es recicla el paper, les fibres perden les característiques de la fibra verge i cal afegir productes per millorar-les.

A còpia d’encolar capes de paper es fa el cartró. El paper arriba en forma de bobina que pesen uns 3.000 kg. El paper està molt premsat. Incorporant vapor i calor i passant per un rodillo ondulat s’aconsegueix cartró ondulat.

A la fàbfrica, cada dia es gestionen un milió de metres quadrats de cartró en forma de planxes. Això suposa unes 20.000 caixes cada hora. El tipus de capsa més demanada és la de tipus ‘americà’.


A les plegadores s’i·lustren i encolen les planxes planes per fer la capsa. Les capses s’empaqueten d’acord amb les indicacions de la fitxa técnica. En acabar, les capses es distribueixen als clients amb una flota de camions. 

Algunes de les nostres activitats, setmana del 12 al 16 de desembre


Activitat
Criteri de valoració
Àrea
Data
Procés de fabricació de caixes de cartró a Saica-Pack
He sabut prendre apunts on aparega la data, lloc i nom dels conferianciants, el propósit de la presentació, els passos del procés i una valoració personal de la presentació.
Aprendre a aprendre
16 desembre

Tio per als de P4
He participat respectant els meus companys
Valors
14 desembre

Històries de la guerra civil
He fet la recerca familiar i recollit la informació en un text
Llengua catalana
Medi social
12 desembre

dijous, 15 de desembre de 2016

Recerca familiar. Relats de la guerra civil
"La guerra no és un joc, és una realitat"
Roc Salvadó, 21 de febrer del 2017La nit del 10 de març de 1938, la mare del meu iaio va anar a donar pit al meu iaio que llavors tenia dos anys, però aquella nit no li va sortir més llet, perquè portaven dos anys de guerra i no hi havia menjar i, com no, patien molta gana. A partir d’aquell dia al meu iaio li donaven de menjar el que podien.
Mentre passava això a casa del meu iaio, dos avions arribaven a Amposta per bombardejar el Pont Penjant. En aquell moment passaven la senyora Conxa de la llet i la filla. Potaven el carro de la llet cobert amb un tendal blanc, feia lluna plena i, sense voler, el carro va marcar l’objectiu. Llavors, els avions van tirar les bombes i van tocar el pont de ple quedant totalment destruït.
CARLA

A la Guerra Civil Espanyola el meu rebesavi Paco tenia 27 anys. Els policies del bàndol de Franco anaven a fusellar un grup de gent, entre ells Paco. Fusellar vol dir posar-los lligats davant d'un mur i disparar-los amb un fusell, per a matar-los.

Quan els franquistes estaven a punt de disparar-los, inesperadament va arribar una persona que va dir als policies que no els fusellessin  perquè aquell dia era Dijous Sant i com que Franco tenia fortes creences  religioses, els varen alliberar. Així, el meu rebasavi Paco va sobreviure a la Guerra Civil!!!

                                                                                                                                    ALEIX

La germana de la meua revés-iaia es va casar amb un home i van tenir un fill. A l’home el van enviar a la guerra. Abans no podies dir que no perquè si no anaves et venien a buscar a casa, així que se’n va anar i tardava molt en tornar. Finalment, es van enterar que l’havien matat a la serra de Pàndols, a prop de Gandesa, i el fill es va quedar sense pare.
VERA
Resultado de imagen de serra de pandols batalla de l'ebre
Serres de Cavalls i Pàndols, escenari de la batalla de l'Ebre
FONT: http://saritaymane.blogspot.com/2014/01/puig-cavaller-707-m.html 


El meu besavi va anar a la mili de voluntari i just el va enganxar la guerra civil. El seu primer front va ser a Belchite.
El front de Belchite va ser molt estrany, perquè no pegaven trets sinó que estaven tan a prop els uns dels altres que lluitaven amb les mans. Quan va acabar la batalla, el meu besavi va fer un curs per a ser comandant. El curs va durar sis mesos.
El seu darrer front va ser a Jarama (Madrid). Aquesta batalla va ser molt dura perquè la divisió Cóndor alemanya va bombardejar les trinxeres on estava el batalló del meu besavi i de dos-cents vuitanta homes només en van sobreviure divuit, un d’ells era el meu besavi.
Finalment, quan la guerra va acabar, va manar retirada al seu batalló i ell va voler fugir a l’estranger, però el van agafar i el van tancar a un camp de concentració. Afortunadament, al cap d’un temps, el van deixar tornar a casa.
MARÇAL
Exiliats republicans al camp d'Amélie-les-Bains / Història Gràfica de la Catalunya Autònoma
Font:http://www.eldiario.es/catalunyaplural/indigna-republicans-espanyols-Franca-compleix_0_216628874.html 


Durant la guerra civil, els meus besavis vivien a la vora del Pont Penjant que llavors era front de guerra. Els meus besavis van marxar a Ulldecona a amagar-se mentre durés la guerra. En acabar aquesta, la meua besàvia va tornar cap a Amposta, mentre que el meu besavi va marxar refugiat a França. Quan va tornar, el van apresar durant un mes, però com que no tenia delictes de sang per no haver matat ningú, el van deixar lliure. Una vegada lliure, en tornar a Amposta, va nàixer la meua iaia.
AROA


El 10 de març de 1938, el Pont PenJat fou destruït pel bombardeig de l’aviació italiana.
Conten que aquell dia, una dona de l’Aldea que tornava amb carro al seu poble després de vendre llet al mercat d’Amposta va creuar el pont, malgrat els advertiments dels soldats. Quan era enmig del Pont una bomba el va tocar de ple i el Pont es va ensorrar. No es va trobar cap rastre de la dona, del carro i del cavall.
Un mes més tard, el 10 d’abril, l’exercit nacional entrava a la ciutat.
POL
El Pont Penjat destruït pel bombardeig de l'aviació italiana, el 1938


El meu iaio va nàixer en temps de guerra. Un 8 de novembre de 1938, en plena guerra civil, venia al món Pepe, el meu iaio de part de mare. Va nàixer a La Sénia, perquè el seu pare, Agustí Pascual Sanchiz, estava posat en política -anava a llistes d’Esquerra- i el van tancar a la presó. Llavors la meua revès-iaia Pepeta va marxar a La Sénia per a protegir-se ella i el seu fill gran, Alberto que tenia 7 anyets, i el meu iaio que ja venia de camí. Passat un any van poder tornar a Amposta, però fins a dos anys després el meu iaio no va poder conèixer el seu pare quan va poder sortir de la presó, que no era una de normal, sinó un barco on va estar tancat tres anys. Tanmateix, no s’ho va passar malament, perquè Agusti treballava de cuiner i a més cantava a la coral de l’església. Però, tot i així,va ser molt trist.
DANIELA


Agustí Pascual Sanchiz i altres empresonats al vaixell 'Manuel Arnús' 
al port de Tarragona, l'octubre de 1934
Font: família PascualAquesta història va sobre el meu besavi Eladi Erill Giró que era policia secreta de la República a Barcelona. Com que el dictador Francisco Franco i el seu exèrcit buscaven a mort els republicans, el meu besavi va haver d’anar-se’n a França, sense ningú de la seva família. Van ser molts els republicans que es van refugiar a França i els anaven a buscar. Un dels trobats va ser el meu besavi Eladi. Juntament amb d’altres, el van tornar a portar a Espanya per executar-los.
MAX
Carnet policial i pipa d'Eladi Erill Giró
Font: família Erill


Durant la guerra civil espanyola, aquí a les terres de l’Ebre i va haver una batalla molt important, la Batalla de l’Ebre, entre Móra d’Ebre i Gandesa, a les serres de Cavalls i Pàndols, on hi va morir molta gent. Hi ha haver centenars de morts per un bàndol i per l’altre i, total, va servir per a ben poca cosa, com totes les guerres que no serveixen per a res.
També puc dir que l’avi del meu pare va estar involucrat en aquesta guerra, per sort en va sortir ben lliurat.
EMMA
Resultado de imagen de batalla de l'ebre
El poble vell de Corbera d'Ebre fou completament destruït durant la batalla de l'Ebre 
i mai més va ser reconstruït
Font: https://escolahistoria.wordpress.com/2015/03/06/ruta-historica-la-batalla-de-lebre-amb-assumpta-montella-diumenge-14-de-juny/


Durant la guerra, el meu besavi va lluitar en el bàndol perdedor. Quan va acabar la guerra, els franquistes que l’havien guanyat, van tancar a la presó el meu besavi i allí va morir.

ROGER

Besavi de Roger Pascual i família
Font:Família PascualEl meu revésavi va haver d'estar amagat dos anys per no haver d'anar a la guerra. Estava amagat a dintre d'una pallissa i només sortia per les nits.
La meua iaia i la seua germana solien portar aigua i menjar a prop de la pallissa per a un gos que hi havia lligat, però la veritable intenció era que el seu pare pogues agafar l'aigua i el menjar per poder sobreviure.
En acabar la guerra, el meu reves-avi va poder sortir i tornar a fer vida normal.
RUTH


Al  meu revés-iaio el van agarrar per anar a la guerra. Un dia en un atac el van ferir, li va entrar una bala pel pit i li va sortir per l’esquena. Al veure que estava al terra,  un company se'l va carregar al coll i el va portar fins als camillers que agarraven els ferits. Quan es va posar bé el van portar a un camp de concentració i allí va estar fins que van anar uns avals i el van posar en llibertat.
LLUNA


El meu iaio va nàixer el 1937, en plena guerra espanyola. Quan tenia un any, amb la seua famíliava haver d'emigrar a França en un carro i un matxo. Al braç de la seua mare, el meu iaia va arribar a França i allí el van batejar. Hi havia molt poca cosa per menjar. Una germana del meu iaio va agafar una infecció i va morir. Temps més tard la família va poder tornar a Espanya. 
JOAN

Roger, una raqueta de futuro de diez años


divendres, 9 de desembre de 2016

Algunes de les nostres activitats, setmana del 5 al 9 de desembre


Activitat
Criteri de valoració
Àrea
Data
Tió per als fillols
Disseny, material i construcció
Plàstica
9 desembre

Visita dels fillols a la Biblioteca
Utilitat dels materials elaborats
Llengua catalana
7 desembre

divendres, 2 de desembre de 2016

Algunes de les nostres activitats, setmana del 28 de novembre al 2 de desembre


Activitat
Criteri de valoració
Àrea
Data
Construcció de poliedres
Donada una plantilla puc construir un poliedre, doblant per les arestes interiors i enganxant pestanyes.
Matemàtiques
2 desembre

Confecció d’un guió il·lustrat o ‘storyboard’
Sé diferenciar entre pla general, mitjà i primer pla. Puc explicar quina és la utilitat del ‘storyboard’
Aprendre a aprendre
30 novembre

Preparació de la visita a la Biblioteca amb els fillols
He preparat el conte ‘les històries de Ramonet’ per animar el fillol a visitar la biblioteca.
Llengua catalana
29 de novembre i 2 de desembre

Visita a la biblioteca comarca ‘Sebastià Juan Arbó’
He sabut anotar allò important de la xerrada i en acabar he repassat els apunts per millorar-los.
Aprendre a aparendre
28 novembre